Nastavení cookies

Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

MISS - MISTER DEAF WORLD 2017

04.07.2017

Miss - Mister Deaf World 2017

Miss Deaf a Mister Deaf World 2017, 15.7., letos již po sedmnácté. Mluvíme o soutěži, která je velmi podobná klasické Miss World, jak ji všichni známe. Má však jeden zásadní rozdíl. Soutěžící neslyší - ano, jsou hluší. Účastní se více jak 70 handikepovaných chlapců a dívek.

Pro paní Magdu Mrákotovou - majitelku firmy Procentrum Design - to vše začíná v roce 2008, kdy ji oslovují pánové Vladimír Žíla, majitel firmy Astera Design a Josef Uhlíř, majitel a zakladatel Miss Deaf World. Procentrum Design se stává sponzorem soutěže krásy pro neslyšící a tiskne trika s logem Miss Deaf World a také šerpy pro všechny zúčastněné státy. Magda poprvé zasedá do mezinárodní poroty - a ne naposled.

“Celý finálový večer mi běhal mráz po zádech. Chytilo mne to za srdce tolik, že tento rok to bude již 9 let, co se Miss Deaf World účastním,” vzpomíná Magda.

Rok 2009 a volba se rozšiřuje na Miss EUROPE, o 4 roky později už se volí i nejkrásnější hluchý chlapec. Soutěž tak nabírá obrátky a dostává se do podvědomí.

“V roce 2013 mě pan Josef Uhlíř oslovil, jestli nevím o nějaké návrhářce, která by se chtěla představit se svojí kolekcí na doprovodné akci Fashion World show v Lucerně. Řekla jsem, že nevím, ale celou noc jsem přemýšlela, zda se toho nemám chopit já sama. Vytvořit vlastní kolekci byla vážně lákavá představa. Ráno jsem panu Uhlířovi volala, jestli stále shání návrhářku. Řekl, že už jednu báječnou našel - mne! Byla jsem štěstím bez sebe.”

Odehrávalo se to v době, kdy se firmě vůbec nedařilo. Místo zoufání nad nedostatkem zakázek se Magda dravě chopí příležitosti a neskutečně se baví! Kolekce vznikají rovnou 2.  Společenské šaty v duchu jaro, léto, podzim, zima a sportovní kolekce, kde je názorně předvedeno, že technologie sublimace není jenom na výrobu hokejových a fotbalových dresů, ale že je vhodná i k výrobě designové kolekce od plavek, přes cyklistické dresy, až po softshelové bundy.

“Nezapomenutelný zážitek pro mne bylo nacvičování přehlídky. Tenkrát jsme na to měli max 30 minut. Během tak krátké chvíle jsme s kamarádem vysvětlili rukama, nohama, jak mají jít, kde se otočit, tlesknout si. Oni jsou tak neskutečně vnímaví, že stačilo naznačit pohyb a hned  pochopili, co po nich chceme. Byla jsem překvapená, jak se k sobě hezky chovají a vzájemně si pomáhají.”

Magda se klepala trémou, když v Lucerně šla na pódium svojí kolekci představit. Celé vystoupení mělo velký úspěch, na který se nikdy nezapomene.  Zatím poslední přehlídka byla v roce 2015 s kolekcí letních triček Faces of Havana. Konala se v obchodním centru Černý most, na náměstí v Přelouči a na zámku v Telči.

“Miss neslyšících se pro mě stala srdeční záležitostí. Cítím, že hendikepovaným lidem pomáhám začlenit se do normálního života, najít si práci a ukázat všem kdo máme všechny vjemové smysly v pořádku, že i bez sluchu to jsou lidé velmi vnímaví a citliví. Dokážou se bavit a žít i bez, pro nás tak automatického, sluchu. V roce 2014 jsme měli tu čest pozvat všechny finalisty k nám do Liberce, vzali jsme na Ještěd a hlavně k nám do firmy. S velkým zájmem si prohlédli výrobu, moc se jim to líbilo.”

Další ročník se koná již 15. července! Zůstaňte naladěni a my se s vámi podělíme i o letošní pocity a zážitky. Sledujte nás na Facebooku!

 

Login